Cyclamen Persicum

Specificaties

Oorsprong

Cyclamen Persicum een plantensoort waarvan de oorsprong ligt in het Westen van Azië: Iran, Zuidwest Turkije tot Jordanië. Ook zijn zij gevonden op de Griekse eilanden Rhodos, Karpathos en Kreta maar zijn daar waarschijnlijk ingevoerd door monniken of andere religieuze ordes want vindplaatsen zijn veelal naast kloosters en kerkhoven.

Cyclamen persicum behoort tot de familie van de Primulaceae in het Nederlands de Sleutelbloem familie. De Nederlandse naam is de Patio Cyclaam of Alpenviooltje. Bij Bosplant zijn de Cyclamen verkrijgbaar vanaf juni tot februari.

Standplaats

De oorspronkelijke bloeitijd is van januari tot maart maar kan tegenwoordig prima jaarrond worden gekweekt hoewel dat nog niet gemakkelijk is.

Het liefst wordt de plant in een koude kas gekweekt en de plant kan dan ook prima gedijen op het terras, patio of in de tuin. Winterhard zijn ze tot (-6 tot -1°C), USDA-zone 9.

De Cyclaam is een razend populaire kamerplant, terwijl hij zich in de warme huiskamer niet het prettigst voel. Een lichte plek, liefst op het noorden, is het meest geschikt. Wilt u lang plezier hebben van uw Cyclaam, zet hem dan op de koelste plek in huis. Rond de 15 graden is ideaal. In de woonkamer is het meestal toch al gauw een graad of 5 warmer. Is dat toch de plek waar u hem het liefste plaatst, zorg er dan in elk geval voor dat hij niet te dicht bij de verwarming staat en niet in de zon.

Verzorging

Dit is één van de planten die u het beste van onderaf water kunt geven. Een pot met schotel werkt hierbij het beste. De Cyclaam groeit uit een knol en van onderaf water geven voorkomt dat er te veel water op het hart van de knol terecht komt. Die daardoor kan gaan rotten. Dompelen mag overigens ook, maar dan moet u de plant wel goed laten uitlekken voordat u hem in de eventuele sierpot terugplaatst. Steeds water geven als de kluit nog net vochtig is. Als hij te ver in droogt gaan de bladeren hangen, maar meestal herstelt hij zich goed als u er snel genoeg bij bent.

Geef de plant in bloei om de 2 weken plantenvoeding voor bloeiende planten tijdens het watergeven.

De bloemen van de cyclaam steken opvallend af tegen de lager gelegen hartvormige, gemarmerde bladeren. Het lijkt bijna wel of ze op hun kop staan, wat een grappig effect geeft. Ze zijn in allerlei felle, vrolijke kleuren te krijgen, van licht roze tot paarsrood maar ook in sierlijk wit en ze geven soms een heerlijke, subtiele zoete geur af. Uitgebloeide bloemen kunt u voorzichtig uit de plant draaien. De diversiteit in bloem en plant groottes is groot. Van mini 6 cm tot maxi 30 cm groot.

Na de bloei kunt de plant ‘overhouden’ en opnieuw in bloei krijgen. Geef de cyclaam daarvoor een rustperiode, waarin u steeds minder water geeft. De plant wordt langzaamaan lelijker en uiteindelijk sterven de bladeren af. Zet de knol vervolgens in verse grond en geef weer water. De bovenkant van de knol moet net boven de grond uit komen. De bladeren en uiteindelijk de bloemen komen dan vanzelf weer tevoorschijn.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de cyclamen? Neem contact met ons op.