Pelargonium Grandiflorum

Specificaties

Oorsprong

Pelargonium grandiflorum of in het Nederlands de Franse Geranium. Pelargonium (afgeleid van pelargos = ooievaarsbek), dat in de omgangstaal “geranium” wordt genoemd, is een geslacht uit de familie Geraniaceae. Tot dit geslacht behoren 220 tot 280 soorten, waarvan de meeste soorten oorspronkelijk in Namibië en Zuid-Afrika voorkomen. Er komen ook soorten voor in tropisch Afrika, Voor-Azië, Australië en op sommige eilanden in de Indische Oceaan. De verscheidenheid aan kleuren is heel groot en de planten verspreiden een licht aromatische geur, die geur komt niet van de bloemen maar worden verspreid door de bladeren. In (sub)tropische gebieden worden enkele soorten op grote schaal verbouwd voor de productie van etherische oliën. De invoer van de eerste Zuid-Afrikaanse soorten in Europa vond al aan het begin van de zeventiende eeuw plaats. Rond 1600 namen de VOC schepen de planten mee naar Europa. Bijna tweehonderd jaar waren ze een van de belangrijkste plantengroepen in de oranjerieën bij kasteeltuinen. Voor een deel herbergden de verzamelingen honderden soorten. Vandaag de dag behoren pelargoniums tot de belangrijkste planten in de sierteelt. Bij Bosplant zijn de planten verkrijgbaar van maart tot augustus.

Standplaats

De Franse Geranium is een kamer- en tuinplant. De planten zijn verkrijgbaar vanaf maart en na een bloeiperiode binnenshuis verkast de plant na IJsheiligen (van 11-15 mei) naar buiten. Daar kan ze tot diep in de herfst voor kleur zorgen op het terras. De Franse Geranium staat graag op een lichte en beschutte plaats. Van licht gaat ze mooi bloeien en beschutting zorgt voor bescherming van de bloemen tegen regenbuien. De plant is geschikt als kamerplant, terras en balkon maar kan ook in de tuin prima gedijen.

Verzorging

Plaats de plant in een koele, lichte kamer en houdt de kluit aan de droge kant maar laat de grond niet uitdrogen. Geef een keer per week wat water direct in de pot, niet op de plant zelf. Verzorg daarnaast één keer per twee weken plantenvoeding, voor een rijke bloei. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen zal de plant steeds nieuwe bloemen blijven aanmaken. De echte liefhebber met groene vingers kan de plant overwinteren door ze terug te knippen tot 10 cm en in een koele kamer bij 12°C laten staan. ‘s Winters heel weinig water geven en geen mest. In het vroege voorjaar zal de plant weer uitlopen en vanaf mei tot oktober weer voor prachtige bloemen zorgen.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de franse geraniums? Neem contact met ons op.