Over Bosplant

Kwekerij Bosplant is een samenwerking van drie compagnons, de zogenaamde ‘3 J’s’: Johan van Antwerpen en vader en zoon Jan en Jelle van den Bos. De kwekerij draait in deze vorm sinds 2007.

Hoe het begon in november 1968

Jan van den Bos (1946) komt na een stageperiode in de tuinbouw in Engeland thuis in ’s-Gravenzande. Hier en in de directe omgeving wordt veel sla geteeld. In die tijd begint er revolutionaire verandering in de opkweek van de slaplanten. De oude manier van zaaien en verspenen wordt vervangen door gepileerde zaden direct op de perspot te zaaien.

Omdat veel familie, vrienden en kennissen interesse hadden in deze manier van opkweek, kocht Jan van den Bos een pottenpersmachine en ging op de kwekerijen potten persen met slapillen erin gezaaid. Dit groeide uit met zowel klanten als machines.

Toen er na verloop van tijd bleek dat sommige kwekers graag slaplanten wilden kopen in plaats van zelf opkweken, ging Jan van den Bos samenwerken met broer Dirk, op diens tuin aan de Zanddijk konden er slaplanten gekweekt konden worden. Door het aankopen van buurpercelen met kassen konden ook in het voorjaar warmere producten als tomaten-, paprika-, aubergine- en meloenenplanten worden gekweekt.

persmachine

In 1993 hebben Jan en Dirk van den Bos het bedrijf gesplitst en is Jan van de Bos doorgegaan onder de naam Plantenkwekerij van den Bos met het verzorgen van de opkweek van warme groente planten. In de rustige zomer maanden teelde Jan dan potplanten. Vanaf 01-07-2011 zijn Jelle van den Bos en Johan van Antwerpen in het bedrijf gekomen. Van den Bos plus van Antwerpen, afgekort bosplant.

Vanaf dat moment is de productie van groenteplanten afgebouwd en is men zich gaan specialiseren op bloeiende seizoen potplanten in de potmaten 10,5 tot 13 cm. Op dit moment wordt de specialisatie steeds verder uitgebouwd en zijn retailers zoals supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en bloemisten in heel Europa vaste afnemers van onze mooie producten.

Franse Geraniums krijgen water bij Bosplant

Bosplant is een kwekerij van bloeiende potplanten gelegen aan de Westlandse kust. Ieder seizoen kweken zij een ander product. In het voorjaar telen zij de kleurrijke Franse Geranium. De Franse Geranium is een echte zonaanbidder, maar heeft daardoor ook veel water nodig. Kweker Johan van Antwerpen van Bosplant legt uit hoe hij zijn Franse Geraniums water geeft.