Helianthus Annuus

Specificaties

Oorsprong

De zonnebloem Helianthus annuus is een geslacht in de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae): de naam is een samenstelling van Oudgrieks ἥλιος, hēlios = zon en ἄνθος, anthos = bloem. Alle soorten zijn inheems in Noord-Amerika. Het zijn gewoonlijk lange, eenjarige planten, van 60 tot 400 cm hoog. De Helianthus wordt niet alleen voor de sier gekweekt. Wie kent ze niet op het Franse platteland, daar staan hele velden die worden gekweekt voor de goudgele olie. De zonnebloemolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit de ‘pitten’ van de zonnebloem. Het is een heldere, goudgele olie met een zachte smaak. Na het uitpersen van de pitten wordt het resterende meel gebruikt als veevoer. Zonnebloemolie wordt veel gebruikt in de keuken voor onder andere het aanmaken van sla en rauwkost en als basis voor allerlei andere producten waar plantaardige olie in verwerkt wordt. Vooral koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel, omdat vele vitaminen en bioactieve stoffen dan behouden blijven. In schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie ook toegepast. De Helianthus is een echte zon liefhebber en beschikbaar van april t/m september. De rassen die in pot gekweekt worden zijn zo veredeld dat de lengte zich beperkt tot 30 cm.

Standplaats

Zijn naam zegt het al, dus geef ook deze kamerzonnebloem een plekje in de volle zon. Als de kans op nachtvorst voorbij is, kunt u hem overigens ook in de tuin of op het balkon/terras plaatsen.

Verzorging

Geef de plant voldoende water zeker als hij in de volle zon staat is dagelijks watergeven nodig het is belangrijk de potgrond niet uit te laten drogen. De Helianthus heeft meerdere bloemknoppen. Als de bloem is uitgebloeid kan deze worden verwijderd waardoor de onderliggende knoppen kunnen uitgroeien. Zo heeft u enkele maanden plezier van dit zonnetje in en om het huis. De plant is eenjarig en kan niet overgehouden worden.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de zonnebloemen? Neem contact met ons op.