Sinningia Speciosa

Specificaties

Oorsprong

Sinningia Speciosa of Gloxinia speciosa is een plant uit de familie Gesneriaceae. De plant komt in het wild voor in de tropische wouden van Brazilië en wordt in Europa doorgaans als kamerplant gehouden. De soort werd eerder bij het geslacht Gloxinia ingedeeld en in de handel is hij nog steeds onder deze naam aan te treffen. Sinningia speciosa is een vast knolgewas met een hoogte en breedte van ongeveer 30 cm. Het is een stengel loze plant met bladeren die direct uit de knol groeien. De knollen worden tot drie cm dik. De bladeren kunnen tot 25 cm groot worden, zijn ellipsvormig en zijn zacht en fluweelachtig. De bloemen zijn groot (tot vijf cm lang). Ze hebben de vorm van een klok of trechter, staand op een lange steel. Ze zijn rood, violet of wit gekleurd, of hebben een combinatie van deze kleuren. De bloemen, alleenstaand of dubbel bloeiend, vormen een tros boven op de bladeren. De Sinningia bloeit jaarrond en bij Bosplant verkrijgbaar in februari – maart.

Standplaats

De Sinningia heeft een warme plek nodig, zonder in de volle zon te staan. Geef hem dus een lichte plek in de woonkamer, zonder direct zonlicht. Hij houdt van gelijkmatige omstandigheden, dus voorkom grote temperatuurverschillen of tocht.

Verzorging

Sinningia heeft behoefte aan warmte en een hoge luchtvochtigheid. Ook dit zijn immers tropische condities. Zet een gloxinia op een plaats met veel licht, zodat ze de warmte van het zonlicht krijgt, maar zet ze niet in de directe zon want dat beschadigt het blad. Aangezien Sinningia een tropische plant is, mag de kluit nooit droog komen te staan. Zet Sinningia liefst op een schotel met lauw water en geef nooit water op de bladeren, anders krijgen ze vlekken. Indirect sproeien mag wel. Komt de plant toch droog te staan (de bladeren rollen zich dan op), dompel ze dan onder in water. De Gloxinia is een tropische plant, dus geef hem liefst lauw water. Als u de beschikking heeft over regenwater is dat helemaal ideaal. Tijdens de groei van de bladeren en de bloei van de bloemen zal Sinningia bijna dagelijks water nodig hebben. De kluit mag echter niet drassig worden want dan rotten de knollen. Na de bloei, als de bloemen en bladeren afsterven, is water geven niet langer nodig en mogen de knollen uitgedroogd worden. Uitgebloeide bloemen mogen worden verwijderd dit zal zorgen dat de onderliggende knoppen tot uitbloei komen. Sinningia wordt vaak als eenjarige plant behandeld maar het is eigenlijk vaste plant die in de winter overgehouden kan worden. Wanneer de bladeren na de bloei afsterven, kan men de knollen in de herfst laten uitdrogen en droog en vorstvrij (minstens 10 °C) bewaren. In het voorjaar kan men ze verpotten en eventueel door scheuren vermeerderen.

Sinningia Avanti Scarlet
Sinningia Avanti Peach
Sinningia Avanti Blue
Sinningia mix O12cm3

Meer informatie?

Wil je meer weten over de sinningia? Neem contact met ons op.