Eustoma Russellianum Grandiflorum

Specificaties

Oorsprong

Eustoma en Lisianthus worden beide als naam voor dit mooie product genoemd. Rond 1800 werd voor het eerst het soort ‘Eustoma’ beschreven door botanicus Thomas Drummond in San Fillipe Austin, Texas. De plant werd verder in 1838 gepubliceerd onder de naam Lisianthus russellianus. Aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw namen een aantal bloemenveredelaars het gewasje op in hun catalogus voor amateurgebruik. Zaden verspreidden zich over de gehele wereld en Lisianthus werd uiteindelijk zeer populair in Japan. Japanse bloemenkwekers hielden zelf hun gewassen in stand door zaadvermeerdering en gebruiken tot op heden de plant als snijbloem. Temeer daar Eustoma zeer hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid verdraagt. In 1967 en 1968 werden mutanten gevonden in de kleuren wit en roze. Hiermee werd de basis gelegd voor de moderne veredeling en het huidige assortiment. De eerste F1-Hybriden, genaamd Yodel, werden in 1982 op de markt gebracht door het beursgenoteerde Japanse veredelingsbedrijf Sakata Seed Corporation. Verkrijgbare kleuren zijn van helder wit naar licht roze en donkerroze naar blauw tot paars. Velerlei bloemvormen zoals enkelbloemig gefranjerd en dubbelbloemige rassen tot aan de vorm van een roos komen voor. Vanaf 2000 wordt Lisianthus ook gekweekt als potplant.

Het gewas komt in het wild voor in Arizona, Colorado en het noorden van Mexico. Alhoewel de plant in woestijn en prairieachtige gebieden wordt gevonden is het geen echte woestijnplant. Lisianthus groeit op plaatsen zoals rivierbeddingen en lagere gedeeltes waar de plant toegang heeft tot vers water.

Lisianthus is de botanische naam van een geslacht in de gentiaanfamilie Gentianaceae. De Nederlandse naam is Bitterblad. Het is een kruidachtige plant die een bladrozet vormt. Uit dit bladrozet groeien bloemstelen met een zacht en licht behaard blad. Bloemknoppen vormen zich in de oksels van de bovenste bladparen. De bloemen bestaan uit vijf bloembladeren die tezamen 6-9 cm in diameter zijn. In het wild is de bladrozetformatie een handige natuurlijke verdediging tegen uitdroging. In de vrije natuur variëren de kleuren van donkerblauw tot paars. Bij Bosplant is de Lisianthus verkrijgbaar van maart tot oktober.

Standplaats

Zet Lisianthus op een goede verlichte plaats maar moet wat beschut worden tegen de felste zon. In de zomer is het terras ook een prima plek. Zomerse temperaturen vindt ze het prettigst. Dus als het ’s nachts nog onder de 12 graden komt kan je haar beter binnen in de vensterbank zetten. Daarna kan ze prima naar buiten op het terras.

Verzorging

Lisianthus kunt u het beste van onderaf water kunt geven. Een pot met schotel werkt hierbij het beste. Zorg dat er geen water op de plant terecht komt die daardoor kan gaan rotten. Dompelen mag overigens ook, maar dan moet u de plant wel goed laten uitlekken voordat u hem in de eventuele sierpot terugplaatst. Steeds water geven als de kluit nog net vochtig is. Als hij te ver in droogt gaan de bladeren hangen, maar meestal herstelt hij zich goed als u er snel genoeg bij bent. Uitgebloeide bloemen verwijderen zorgt voor goede her bloei. Geef de plant in bloei om de 2 weken plantenvoeding voor bloeiende planten tijdens het watergeven.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de lisianthus? Neem contact met ons op.